Babezióza - riziká,príznaky a prevencia.

 

Babezióza je parazitárne ochorenie u psov ale aj iných zvierat prenášané kliešťami. Spôsobujú ju jednobunkové krvné parazity – babézie, ktoré napádajú prevažne červené krvinky (erytrocyty), ale aj iné bunky retikuloendotelového systému. Parazity sa v erytrocytoch rozmnožujú, napadnuté erytrocyty sú rýchlo deštruované, babézie sa po prasknutí erytrocytu uvoľnia a napádajú ďalšie zdravé krvinky.
Závažnosť ochorenia sa výrazne líši v závislosti od druhu babézií ako aj od reakcie imunitného systému a iných súčasne prebiehajúcich ochorení u napadnutého psa. Primárnym dôsledkom babeziózy je hemolytická anémia.

Ako sa Babezióza prenáša

Babezióza je prenášaná prostredníctvom kliešťov, na našom území rodom Dermacentor. Preto je toto ochorenie najfrekventovanejšie počas teplejšieho počasia, keď je výskyt kliešťov najčastejší. Infekcia sa ďalej môže prenášať aj prostredníctvom transfúzie krvi a v prípade druhu Babesia gibsoni aj medzi psami pri pohryznutí. Sučka môže nakaziť šteniatka počas vývinu.

Inkubačná doba (doba od prisatia infikovaného kliešťa po objavenie sa prvých klinických príznakov) je 8-20 dní.

Príznaky Babeziózy

Závažnosť ochorenia babeziózou môže byť rozličná. Vyskytujú sa aj prípady s miernou formou ochorenia, keď sa príznaky v podstate ani nevyskytujú), alebo ochorenie môže prebiehať akútne (často až s fatálnymi následkami). Závažnosť ochorenia závisí predovšetkým od druhu babézie ale aj od imunitného systému psa.
Priebeh ochorenia môže byť cyklický, periódy s príznakmi ochorenia sa môžu striedať s obdobiami bez symptómov. Nakaziť sa môžu psy akéhokoľvek veku či plemena.

Majitelia psov si najčastejšie všimnú to, že psík je malátny, slabý, nemá chuť do jedenia a jeho moč je tmavý, zafarbený do hneda.

Symptómy babeziózy:

  • horúčka cez 40˚C,
  • slabosť,
  • letargia,
  • bledé ďasná a jazyk,
  • tmavý moč – pripomínajúci Coca Colu,
  • žltačka (žlté sfarbenie pokožky, ďasien, očného bielka...),
  • zväčšené lymfatické uzliny,
  • zväčšená slezina.

 S babeziózou môžu byť spájané aj klinické príznaky iných orgánových sústav:

  • zrýchlené, sťažené dýchanie, zrýchlený pulz a poruchy srdcovej činnosti,
  • poruchy trávenia (zrýchlená peristaltika čriev, hnačky, zvracanie),
  • hepatitída, poškodenie očí (keratitída, uveitída),
  • zápaly svalov,
  • poškodenie obličiek,
  • poruchy centrálneho nervového systému (poruchy chôdze, parézy, paralýzy, epileptoformné záchvaty...).

Diagnostika Babeziózy

Presne stanoviť diagnózu tohto ochorenia môže byť obtiažne.
Krv potrebná pre vyšetrenie na prítomnosť parazitov by mala byť odoberaná z periférií – z ušnice alebo nastrihnutím pazúrika. Následne sa urobí krvný náter a ofarbí sa, nasleduje mikroskopické vyšetrenie takto pripraveného preparátu. Babézie nachádzame vo vnútri erytrocytov ako dvojicu hruškovitých útvarov, ako keby spojených „stopkou“. Nie vždy sa však v nátere podarí babézie zachytiť – tým však infekciu nemôžme vylúčiť. Krv môže byť testovaná aj na prítomnosť protilátok, aj keď to občas môže viesť k zavádzajúcim výsledkom.
Vyšetrením krvi sa zisťuje pokles počtu červených krviniek a krvných doštičiek, zvýšenie eozinofilov.
Biochemické parametre môžu poukazovať na poškodenie pečene a obličiek.
Diagnózu komplikuje aj skutočnosť, že psy s babeziózou môžu byť pozitívne aj na iné ochorenia, ktorých pôvodcovia sú prenášaní prostredníctvom kliešťov (anaplazmóza, borelióza...).
Všeobecne platí, že kombinácia laboratórnych testov s klinickými príznakmi najlepšie diagnostikuje babeziózu.

Liečba Babeziózy

Zahájiť liečbu je potrebné čím skôr od objavenia sa prvých príznakov ochorenia – slabosť, malátnosť a tmavohnedý moč. Čím neskôr babeziózu začneme liečiť, tým má psík menšiu šancu sa uzdraviť.
Na liečbu babeziózy sa používajú rôzne lieky s rôznymi výsledkami. Väčšinou majú množstvo nežiadúcich účinkov, ktoré môžu byť dosť závažné. Nesmierne dôležitá je aj náhrada elektrolytov.
U nás sa používa 12% roztok imidokarb dipropionátu – známy ako IMIZOL, opakovane podávaný podkožne, avšak tento liek na Slovensku registrovaný zatiaľ nie je a nie každý veterinárny lekár ho má.
Liečba príznaky babeziózy zmierňuje. V niektorých prípadoch sa stáva, že parazity z tela celkom nevymiznú. Psy môžu zostať nakazené latentne a babezióza sa naplno môže prejaviť napríklad počas stresu či oslabenia imunitného systému. Psy, u ktorých už babezióza bola niekedy diagnostikovaná, by nemali byť použité ako darcovia krvi.

Prevencia Babeziózy

Najlepšou prevenciou je zabrániť kliešťom v kontakte s našim psíkom. Počas obdobia výskytu kliešťov (najmä jar a jeseň), kontrolujme psa každý deň či náhodou nemá kliešťa, najmä ak sme s ním trávili čas v lese, či vo vysokej tráve. Avšak nie je raritou, že u psov, ktoré sa venčia len na sídliskách na pokosenej tráve, kliešte taktiež nachádzame. Dlhosrsté psy po každej prechádzke vyčesávajme, tak vieme aspoň časť ešte „lezúcich“ kliešťov odstrániť pomocou kefy aj z dlhej srsti. Ak kliešťa nájdeme, čo najskôr ho odstránime. Obvykle platí, že kliešť musí byť prisatý 24 - 28 hodín, aby sa babézie preniesli do krvného obehu psa.

Na obmedzenie výskytu kliešťov u psov sa používajú rôzne prípravky:

  • Antiparazitárne obojky(medzi kvalitnejšie patrí Kiltix, Scalibor). Sú rôznej kvality a doby účinnosti. Hlavný rozdiel je v ich zložení – lacnejšie obojky sú napúšťané látkami, ktoré kliešte odpudzujú a zabijú – tieto látky však z obojkov rýchlo prchajú, kvalitnejšie obojky sú zostavované tak, že v nich obsiahnutá látka sa z nich odlučuje (možno to prirovnať k výtrusom u húb) počas celej doby účinku. Kvalitnejšie majú účinok 5 - 7 mesiacov. Nevýhodou obojkov je, že zvyknú zapáchať (Kiltix), čo môže byť najmä u psov chovaných v bytoch dosť nepríjemné. Niektoré psy zvyknú obojky strácať. Spomenúť ešte treba, že kvalitnejšie obojky je potrebné z času na čas umyť jarovou vodou, pretože pri ich znečistení sa môže účinok znížiť.
  • Antiparazitárne "spot on" prípravky - pipetky(Exspot, Advantix, Frontline...). Aplikujú sa priamo na kožu!!! Srsť odhrnieme a až tak aplikujeme priamo na kožu pozdĺž chrbta na viacero miest – srsť na týchto miestach bude vyzerať ako zlepená. Po aplikácii by sme mali zabezpečiť to, aby sme rukami alebo kefou pri česaní tento prípravok z kože nezmazali (až do uschnutia prípravku psa nevyčesávať a nehladkať po miestach aplikácie). Taktiež je potrebné psa ustrážiť, aby si práve aplikovaný prípravok nezlízal. Nevýhodou je, že doba účinnosti je cca mesiac a pes by nemal byť kúpaný 3 dni pred a po aplikácii.
  • Antiparazitárne spreje (Diffusil, Arpalit, Frontline) neúčinkujú dlhodobo, obvykle zahubia parazity momentálne sa vyskytujúce na psovi. Je potrebné dodržiavať presné dávkovanie a rovnomernú aplikáciu a zamedziť psovi, aby sa po aplikácii olizoval.