Vedeli ste že pusinky od vášho psa sú zdraviu prospešné...

 

To, že život so psom má pozitivny-dobrý vplyv na náladu a zdravie jeho majiteľa, sa traduje odnepamäti. Výskumníci z univerzity v americkej Arizone zistili, že blízkosť domáceho miláčika má aj ďalší pozitívny vplyv na zdravie. Predbežné výsledky ešte neukončenej štúdie psov a ich pánov ukazujú, že baktérie žijúce v zažívacom trakte psa pomáhajú ľudskému telu. Majú vraj rovnaký účinok ako probiotiká, ktoré si kupujeme v lekárňach.

Oblizovanie od vášho miláčika vám tak posilní imunitu. "So psami po boku sa ľudstvo vyvíjalo niekoľko tisíc rokov. Ale doposiaľ nikto nedokázal vysvetliť, preto sa po ich boku cítime tak dobre. Je to len tým, ako sú prítulní alebo je na tom vzťahu aj niečo, čo nie je na prvý pohľad zrejmé?" zamýšľa sa jedna z autoriek výskumu Kim Kellyová.

Vedci tak chcú zistiť, či má život so psom podobný efekt na zdravie a imunitu ako  jedenie jogurtov alebo iných probiotík. Už niektoré staršie výskumy dokázali, že čím dlhšie človek so psom žije, tým podobnejšie sú si baktérie pôsobiace v tráviacom systéme človeka aj zvieraťa.

Iný výskum zase prišil k záveru, že prítomnosť psov posilňuje imunitný systém malých detí, ktoré sú vďaka tomu odolnejšie voči alergiám alebo astme.