Prečo je dôležité doplniť Selén do stravy Vášho psa.

 

Selén je základný minéral, ktorý by mal byť súčasťou stravy každého psa. Denná dávka potravy by mala obsahovať 0,05mg selénu na každý kilogram potravy.

Selén je prirodzený antioxidant, ktorý vykonáva svoj ochranný účinok proti voľným radikálom a zachováva elasticitu tkanív, ktorú zvyčajne strácajú v dôsledku stárnutia. Selén túto funkciu spĺňa odďalovaním oxidácie polynenasýtených mastných kyselín. Všetky choroby súvisiace so stárnutím sú ovplyvnené účinkom selénu a preto príjem vyvážených dávok selénu stravou alebo integráciou je veľmi dôležitý, pretože zabezpečuje telesnú pohodu a dlhšiu životnosť.

Selén je nevyhnutný pre plodnosť a reprodukciu. Výskum uskutočnený na zvieratách úkazal že, potkany s nedostatkom Selénu produkovali nepohyblivé spermie, takmer všetky sa rozpadli v blízkosti chvosta. Ďalšie štúdie úkazali, že nedostatok Selénu spôsobujú neplodnosť. Samčie spermie obsahujú veľké množstvo Selénu, ktorý sa stratí počas pohlavného styku. Potreba Selénu je preto vyšia u samcov ako u samíc. 

Selén je veľmi dôležitý v boji proti lymfómu, pretože pomáha odpudzovať toxíny a hladinu cholesterolu, ktorý vyživuje rakovinové bunky. Tento minerál, ktorý by mal byť už prítomný v strave psa, by sa mal zvýšiť na optimálnu úroveň u zvierat s lymfómom.

Okrem svojej antioxidačnej funkcie proti voľným radikálom je Selén indikovaný:

  • prevencia ochorení súvisiaich s vekom vrátane cirhózy pľúcneho emfyzéu a artitídy
  • ochrana kĺbov pre zápalom
  • stimulácia imunitného systému : po podaní očkovacích látok selén stimuluje imunitný systém proti tvorbe protilátok
  • zlepšenie pohyblivosti spermií a tým väčšia pravdepodopnosť mužskej fertility

 

Potraviny bohaté na Selén: pivovarské kvasnice, mäso (svaly,vnútornosti), ryby a morské plody, brokolica, cesnak, melasa obylniny, brazilské oriešky, kapusta, redkovka, mliečne výrobky.

Pečeň, srdce, slezina a obličky obsahujú oveľa väčsie množstvo Selénu ako svaly a iné tkanivá. Koncentrácia Selénu v potravinách sa vo veľkej miere stráca pri varení jedla. Zušlachtovaním obilnín znižuje obsah selénu o 50-75%, v pare o 45%.

Jeho koncentrácia v krvi je 0,22mcg/100ml.

Predávkovanie Selénu môže spôsobiť problémy a spôsobiť zdravotné riziká.Abnormálne vypadávanie srsrti môže byť prvým varovaním že dávate viac Selénu ako vaše zviera potrebuje.