Torzia žalúdka

K jedným z najväčším strašiakom číhajúcich na psov hlavne veľkých a obrých plemien je Torzia žalúdka

Vážnosť tohto života ohrozujúce stavu zvyšuje aj fakt, že prichádza nečakane a to hlavne v noci a ma veľmi rýchli spád. Bez okamžitej pomoci veterinára končí fatálne.

Základná charakteristika

Slovo torzia pochádza z latinského slova torsio-pretočenie,skrútenie. Samotnému pretočeniu žalúdka rôzneho rozsahu však predchádza jeho dilatácia-rozšírenie. Žalúdok je naplnený krmivom a plynom. Celý proces prebieha postupne, ale rýchlo. Nafuknutý žalúdok sa často ľahko pretočí okolo svojej osi aj pri malej námahe. Dochádza k zaškrteniu pažeráka,pyloru a okolitých ciev. Pohyb čriev je zastavený. Tvorba plynu v žalúdku sa ešte viac zvyšuje, stena žalúdka je napätá a môže odumierať. Nafuknutý žalúdok tlačí aj na zadnú dutú žilu a portálnu žilu, dôsledkom čoho sú prejavy arytmie. Priškrtením ciev nastáva stagnácia krvi aj v slezine a dochádza k jej poškodeniu rôzneho rozsahu. Nedokrvením môžu byť postihnuté aj obličky a tenké črevo. Tlak na bránicu a pľúca stažuje dýchanie. Pri neriešení stavu dochádza v priebehu niekoľkých hodín ku kardio-pulmonálnemu zlyhaniu, celkovému kolapsu a smrti. 

Za príčiny vzniku torzie bývaju popri anatomickej predispozícii udávané vonkajšie faktory : nevhodná strava, kŕmenie a následný pohyb. Vzhľadom na vyšší výskyt v niektorých líniach sa predpokladá aj vplyv dedičnosti.

Torzia žalúdka postihuje hlavne veľké a gigantické plemená psov s hlbokým hrudníkom ako napr: nemecká doga, bernardín, rotvajler, doberman, berský salašnický ovčiak, nemecký ovčiak, irský vlkodav atď. Prípady torzie u malých a trpazličích plemien sú zriedkave ale nie nemožné. Ochorenie postihuje najme dospelé a staršie psi.

Pri predisponovaných plemenách sa veľa diskutuje o forme, zložení, kvalite kŕmenia a následný kľudový režim a to najmä preto, že práve nedostatky či chyby v tejto oblasti najčastejšie zvyknú naštartovať proces dilatácie a následnej torzie žalúdka. Aj keď dodržiavanie určitých pravidiel a preventivných opatrení nezaručí úplné vyhnutie sa torzii, výraznou mierou znižuje riziko jej vzniku.

Medzi najčastejšie príznaky torzie patrí

  • zväčšené brucho, zhrbený postoj, neuspešné pokusy o vracanie, slinenie, výrazne dýchanie.
  • sliznice sú bledé.
  • pri pohmate je brušná dutina veľmi napnutá, tvrdá a pre psa veľmi bolestivá.
  • pes je nespokojný, nevie nájsť miesto, kňučí, zvíja sa 
  • pes je apatický

 Diagnostika a liečba

Diagnóza sa určuje pomerne jednoznačne, a to na základe anamnézy, symptómov a klinického vyšetrenia s následným potvrdením prostredníctvom RTG vyšetrenia. Na prognózu zvládnutia torzie má vplyv včasnosť a vyhľadanie odbornej veterinárnej pomoci.

Pri operačnom zákroku je potrebné v prvom rade sa sústrediť na uvoľnenie nahromadených plynov spôsobujúcich vplyvom tlaku deštrukciu žalúdka a svojho okolia. Celý žalúdok sa vyčistí aj do tuhej náplne, prekontroluje sa a zhodnotí sa jeho stav, ako aj stav okolitých orgánov, najmä sleziny. Tá môže byť taktiež pretočená.V mnohých prípadoch je tak nekrotizovaná, že sa musí prístupiť k jej odstráneniu. Samotný žalúdok je potrebné reponovať do fyziologickej polohy a následne sa často pristupuje ku gastropexii, teda preventívnemu prišitiu žalúdka o brušnú stenu.

Aj po úspešne zvládnutej operácii je prvých 72 hodín kritických. Podávané sú antibiotika a infúzna terapia. Od druhého dňa može byť psovi ponuknúta voda, pri  priaznivom vývoji od tretieho dňa aj prvé krmivo vo forme špecialnej konzervy. Pri kŕmení však treba byť veľmi opatrný, a to nie len čo kvality ale aj množstva. Strava je podávaná v malých množstvách a častejšie. Dôležité je aj odsledovanie prvej stolice po operácii, nakoľko práve tento obyčajný fyziologický proces poukazuje na úspešné zvládnutie operácie

Po gastropexii sa riziko torzie síce výrazne znižuje, avšak nie je zaručenou ochranou proti jej vzniku. 

Zdroj: Kynologická reveu